Herkennen en symptomen

U staat op het punt om iemand te bellen, maar bent ineens kwijt wie u wilde spreken. Of u heeft moeite om op de juiste woorden of namen te komen. Wie ouder wordt, is vaker vergeetachtig. Meestal is dit onschuldig. Toch kunnen geheugenproblemen een eerste teken van dementie zijn.
 

Geheugentest

Maakt u zich zorgen over uw geheugen? Of merkt u dat iemand anders geheugenproblemen heeft? Dan is het tijd om in actie te komen. De geheugentest geeft u inzicht in de ernst van de vergeetachtigheid. U beoordeelt uw eigen geheugen of dat van iemand anders aan de hand van herkenbare situaties. Aan het einde van de test krijgt u een uitslag die aangeeft of het geheugen achteruit gaat.

Doe de geheugentest

Dementie of vergeetachtigheid?

Af en toe iets vergeten of dementie hebben is niet hetzelfde. Vergeetachtigheid is onschuldig: iemand herinnert zich iets tijdelijk niet. Bij alzheimer en andere vormen van dementie is de vergeetachtigheid veel ernstiger. De informatie is niet meer bereikbaar en lijkt voorgoed verdwenen. De huisarts kan de diagnose dementie stellen. Lees meer over het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie.
 

Symptomen van dementie herkennen

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Meestal merkt de partner of een familielid dat er iets 'niet pluis’ is. Het valt op dat iemand terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter heeft. Iemand heeft bijvoorbeeld moeite om te onthouden welke dag het is, of wordt sneller boos. Wij hebben voor u de tien eerste verschijnselen van dementie of alzheimer op een rij gezet.

>Bekijk de tien symptomen die wijzen op dementie